T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / KARTEPE - Kartepe Anadolu Lisesi

OKUL KURALLARIMIZ

T.C.
KARTEPE ANADOLU  LİSESİ
2019-2020 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI
İÇ YÖNETMELİĞİ

Kartepe Anadolu Lisesi eğitim ve öğretime ilişkin usul ve esasları belirleme amacını taşıyan KAL İç Yönetmeliği, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ve Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği doğrultusunda hazırlanmıştır.

KAL İç Yönetmeliği, Öğrenci-Veli-Okul Sözleşmesi ile birlikte veliyi ve öğrenciyi okulun işleyişi, kuralları, öğrencilere ve velilere sağladığı olanaklar ile tarafların karşılıklı hak ve sorumlulukları konularında bilgilendirmeyi amaçlar.

Kurumsal kimliğimizin bilgi ve paylaşımla sürdürülmesinde bir yol haritası olan KAL İç Yönetmeliği; devam-devamsızlık, sınıf geçme ve değerlendirme, kılık kıyafet ve davranışlar olmak üzere dört ana başlıkta ele alınmıştır.

Belgenin veli ve öğrencilerimiz tarafından birlikte değerlendirilmesi ve gerektiğinde başvurmak üzere yıl sonuna kadar saklanması önemle rica olunur.

I – Devam-Devamsızlık

Öğrencinin okula devamı esastır. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde yazılı sınavlar, uygulamalı sınavlar, performans çalışmaları ile projelerin yanında ders ve etkinliklere katılım da göz önüne alınır. Bu nedenle okula devamsızlık bir hak olarak değil, öğrencinin eğitim kaybı olarak görülmeli ve sadece zorunlu hâllerde yapılmalıdır.

a) Devamsızlık süresi özürsüz 10 (on) günü, toplamda 30 (otuz) günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Bu durumun gerçekleşmemesi için MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği gereği toplam devamsızlığın 5., 15. ve 25. Günlerinde e-okuldan matbu uyarı yazısı gönderilir.

b) Öğrenci devamsızlık yaptığı günün ertesinde okula geldiği ilk gün ilgili müdür yardımcısına gelerek devamsızlığının nedenini açıklar; mazeret kâğıdını veya raporunu getirir. Kullanılacak mazeret kâğıtları gerektiğinde müdür yardımcısından temin edilir. Mazeret kâğıdı veya rapor getirilmesi durumunda öğrenci özürlü devamsızlık yapmış sayılır. 1(bir) veya 2 (iki) günlük devamsızlıklar, gerekçe belirtilerek veli tarafından imzalanacak mazeret kâğıdıyla veya raporla, 2 (iki) günü aşan veya ortak sınav gününde yapılan devamsızlıklar ise, mutlaka rapor ile belgelendirilerek devamsızlığın son gününü takip eden 5 (beş) iş günü içinde; mazeret kâğıtları ilgili müdür yardımcılarına teslim edilir. Özürsüz devamsızlık süresinin beş günü geçmesi durumunda öğrenci ortalaması yeterli olsa dahi teşekkür veya takdir belgesi hakkını kaybeder; bu nedenle tüm devamsızlıkların mazeretlerinin (mazeret kâğıdı, rapor) veli tarafından yazılı olarak zamanında bildirilmesi önerilir.

Girilemeyen ortak sınavın notunun "0"(sıfır) olmaması için raporların resmî veya özel tam teşekküllü hastanelerden ya da Aile Hekimliği'nden alınmış olması ve protokol numarası bulunması zorunludur. Doktorların muayenehanelerinde yazdıkları raporlar tasdikli olsa bile geçerli değildir. 5. gün bayram ve resmî tatil günü ise, öğrenci okulun açıldığı ilk gün raporunu getirmek zorundadır. Yarıyıl tatili ve okulun özel tatil günlerinde okul idaresi çalışmaya devam ettiğinden bu tür belgelerin okula teslimi için öğrenimin başlaması beklenmez. İki günden daha uzun süreli rahatsızlıklarda okulun bilgilendirilmesi esastır. 
Raporların birinci derece aile üyeleri tarafından tanzim edilmesi uygun değildir.

Ortaöğretim yönetmeliğinin ilgili maddesinde belirtilen "Zorunlu hâllerde özür belgesinin teslim süresi okul yönetimince 20 iş gününü aşmamak üzere uzatılabilir.» maddesinin uygulanabilmesi için velinin okula gelerek müdür yardımcısıyla görüşmesi ve gecikmenin sebebini açıklayan bir dilekçe ile mazeret kâğıdı ve/veya raporu okul idaresine teslim etmesi gerekir. Dilekçe okul idaresi tarafından değerlendirilir, işlem buna göre yapılır.

c) Öğrenci herhangi bir sınava gelemeyecekse, velisinin gün içinde ilgili müdür yardımcısını telefon veya elektronik posta yoluyla devamsızlığın nedeniyle ilgili bilgilendirmesi gerekir. Herhangi bir sebeple bir sınava giremeyen ve mazereti kabul edilen öğrencinin telafi sınavı, ortak sınav haftasının son gününü takip eden üç iş günü içinde yapılır. Gerektiğinde öğrenci raporu getirmesi beklenmeden sınava alınır ancak öğrencinin yönetmeliğe uygun raporu zamanında getirmemesi durumunda bu sınav geçersiz sayılır. Ortak sınavın telafi sınavı mazereti kabul edilen öğrenciler için mutlaka yapılır ancak öğrencinin devamsızlığı sırasında sınıfta yapılan her çalışma veya etkinliğin tekrarlanması söz konusu olmadığı gibi bu konuda yetki öğretmendedir. Gün içinde okula gelmeyen öğrenci sadece telafi sınavına veya okul çıkış saatinden sonra düzenlenen bir etkinliğe katılmak üzere okula gelemez. Gün içinde iki sınav olduğunda öğrencinin sınavlardan birine katılıp diğerine katılmaması söz konusu olamaz.
Telafi sınavı günü okula gelmeyen öğrencinin mazeretinin kabul edilebilmesi için raporunun devlet hastanesinden olması gerekir. Ciddi bir rahatsızlığı olmadan sınav günü okula gelmemeyi alışkanlık hâline getiren öğrencinin velisi okula çağrılır, önlemler birlikte değerlendirilir.

Öğrencinin sağlığıyla ilgili bir rahatsızlığı olduğunda velisi telefonla aranarak okula davet edilir ve ancak velisi ile dışarı çıkmasına izin verilir.

d) Eğitim - öğretim saat 09.00'da başlar. Öğrenciler 08:30'dan itibaren okula gelebilirler. Öğrenci en geç saat 08:50'de okulda olmalıdır. Okula geç gelen öğrencinin sınıfa girebilmesi için nöbetçi müdür yardımcısından sınıfa kabul kâğıdı alması gerekir. Geç gelen öğrenci okula gelir gelmez geç kâğıdını almalı ve hemen sınıfına girmelidir. Geç kalma saat 8.05'den sonra ise öğrenci sınıfa alınır ancak yarım gün devamsız sayılır. Beşinci dersin bitiminden sonra okula gelen öğrencilerin devamsızlığı bir gün, diğer devamsızlıklar ise yarım gün sayılır. Sabah geç gelmeler ve yarım gün için mazeret kâğıdı kabul edilmez. MEB Ortaöğretim Yönetmeliği uyarınca beş kez geç gelen öğrenci yarım gün devamsız sayılır. E-okul sistemi tarafından dönem sonlarında hesaplanan bu durumun dikkatle takip edilmesi, geç kalmamaya özen gösterilmesi gereklidir.

e) Özürsüz ve izinsiz olarak devamsızlığı ve geç gelmeyi alışkanlık hâline getiren öğrencinin gerektiğinde ilk derse girmesine izin verilmez ve bu davranışıyla ilgili olarak Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Okulda bulunduğu hâlde, gün içinde izinsiz olarak bir veya daha fazla derse/etkinliğe girmeyen öğrenci yarım gün devamsız sayılır ve davranışı Ödül ve Disiplin Kurulunda değerlendirilir.
Okul servisinin özel bir sebeple okula geç gelmesi durumunda ise öğrenciye sınıfa giriş kâğıdı verilir ancak durum yukarıda belirtilen kapsamda değerlendirilmez.

f) Öğrenci sadece sınava girmek için okula gelemez. Okula gelen öğrenci, özel durumlar dışında ders bitimine kadar okulda kalır. Bu nedenle randevuların (doktor, vize vs.) çok zorunlu olmadıkça okul saatleri içinde alınmaması, randevu alınmak zorunda kalındıysa çıkış isteğinin en az bir gün önceden veli tarafından dilekçe ile okula bildirilmesi gerekir. Dilekçenin kabul edilmesi durumunda, öğrenci yarım gün devamsız sayılır.

g) Rahatsızlanan öğrencilerin ailesi aranarak öğrencinin eve gönderilmesine okul idaresiyle birlikte karar verilir. Bu durumda veli aranır ve izinli sayılan öğrenci sadece velisine teslim edilir. 

h) Sınav öncesi sınav hazırlığı ileri sürülerek devamsızlık yapılması eğitimdeki düzen ve programlı olma anlayışına engeldir. Sınav öncesi gelmemeyi alışkanlık hâline getiren öğrencilerin mazeret kâğıtları kabul edilmez.

II- Sınıf Geçme ve Değerlendirme

Not ortalaması yurt içi ve yurt dışı üniversite başvurularında önemlidir. Okulumuzda her öğrencinin kendi en üst potansiyeline ulaşmasına yönelik yüksek eğitim kalitesi hedeflenmektedir.

a) Okul yaşamını ilgilendiren tüm bilgiler okul internet sitesinde yayınlanmaktadır. Öğrencilerin devam devamsızlık durumunun ve notlarının, dönem sonunda karne verilmesi beklenmeden, e-okul veli bilgilendirme sisteminden düzenli olarak takip edilmesi önemlidir.

b) Öğrencilerin başarı değerlendirmeleri 100 (yüz) tam puan üzerinden yapılır. Öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesi için; o dersten iki dönem puanının aritmetik ortalamasının en az 50 (elli) ya da birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanının en az 70 (yetmiş) olması gereklidir.
Haftalık ders saati sayısına bakılmaksızın her dersten en az iki yazılı sınav yapılır.

c) Lise sınıflarında tüm derslerden başarılı olan öğrenciler sınıflarını doğrudan geçerler.
Tüm sınıflarda Türk Dili ve Edebiyatı dersi yıl sonu başarı puanıyla başarılı sayılamayacak derslerdir.( baraj ders)
Baraj derslerinden başarılı olmak koşuluyla, zayıf notu bulunsa bile yıl sonu başarı puanı en az 50 (elli) olan öğrenciler ortalama ile sınıf geçerler. Doğrudan veya yıl sonu başarı puanı ile sınıfını geçemeyen öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar sorumlu olarak bir üst sınıfa devam ederler. Ders kesiminde puan ortalaması 50'nin altında olup 4 ve daha fazla başarısız notu olan öğrenci sınıf tekrarı yapar. Alt sınıflar dâhil toplam 6 'dan fazla sorumlu dersi bulunanlar sınıf tekrarı yapar. Baraj dersinden başarısız olanlar ancak sorumlu olarak sınıf geçebilirler. Sorumluluk o dersin sorumluluk sınavında başarılı olunması hâlinde kalkar.

Sorumluluk sınavları birinci dönemin ilk haftası ile ikinci dönemin ilk ve son haftaları olmak üzere yılda üç kez yapılır. Sorumluluk sınav takvimi okul internet sitesinden yayınlanmakta ve okul duyuru panosuna asılmaktadır.

d)Öğretim yılı sonunda derslerdeki gayret ve başarılarıyla üstünlük gösteren, özürsüz devamsızlık süresi beş günü geçmeyen, tüm derslerden başarılı olan, dönem puanlarının ağırlıklı ortalaması 70.00 den aşağı olmayan ve davranış puanı 100 olan öğrencilerden;
70.00-84.99 arasındakiler Teşekkür belgesi,
85.00 ve daha yukarı olanlar Takdir belgesi ile
6 dönem arka arkaya Takdir belgesi alan öğrenciler Üstün Başarı Belgesi ile ödüllendirilir.

Sınıf Geçme ve Değerlendirme bölümünün içeriği Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili maddeleri tekrarıdır. İlgili yönetmelikte değişiklik olması durumunda veli ve öğrenciler bilgilendirilir.

III-Kılık Kıyafet

Kartepe Anadolu Lisesi üniforması KAL'lı olmanın onurunun, okula aidiyetin bir ifadesi olmanın yanında bireyin sorumlulukları ile ilgili davranışını da gösterir. Bu nedenle okulumuz öğrencilerinden beklenen, sadeliğe ve üniforma anlayışına özen göstermeleridir. Öğrencilerin kıyafetleri temiz, itinalı olmalı, yırtık içermemelidir.

Öğrenci sabah okula üniforma ile gelir, gün içindeki kıyafeti her zaman üniformasıdır; okuldan üniformasıyla çıkar. Okul kıyafetleri okulda bırakılmaz. Üniformalı olmak üniformanın tüm ögelerini taşımak demektir.

Öğrenci, okul giriş - çıkışında ve okulun içindeki tüm alanlarda -sınıf, koridor, kantin, kütüphane, bahçe vb.- üniforma ile olmak zorundadır. Bahçeye çıktıklarında üniformanın üzerine mont vb. giyerler.

Hızma, piercing, rozet ve herhangi bir simge içeren takı ile okula gelinmez. Öğrenciler ancak simge içermeyen sade takı takabilirler. Bu kurallara uymayan öğrencilerin takıları okul idaresince alınır ve dönem sonunda geri verilir.

Aşağıda belirtilen üniforma yerine giyilen tişört, s-shirt gibi uygun olmayan kıyafetler okul idaresince alınır ve ancak dönem sonunda geri verilir. Öğrencinin okula üniformasız gelmesi durumunda, öğrenci sınıfa alınmaz, bu sırada öğrencinin okuldan çıkmasına izin verilmez. Veli aranarak, öğrencinin üniformasını okula getirmesi istenir. Öğrenci, velisini müdür yardımcısının yanında bekler. Bu süre bir ders saatini aşarsa öğrenci yarım gün devamsız sayılır.

a) Erkek Öğrenciler:

Açıklama: - KAL logolu siyah kot pantolon (Pantolon paçaları bileğe kadar uzanır.)

Açıklama: - Kısa kollu okul armalı beyaz lakost

Açıklama: - KAL armalı siyah hırka veya  sweatshirt ve/veya siyah kapüşonlu kalın sweatshirt. Bu seçeneklerden herhangi biri, soğuk günlerde gerekirse herhangi ikisi kullanılır.Açıklama: - Üniformaya uygun renk ve desende çoraplar giyilmelidir.

Açıklama: - Koyu ve tek renkli, kapalı ayakkabı veya bot giyerler.  Öğrencinin okula kısa saçlı ve tıraşlı olarak gelmesi beklenir. Öğrencilerin saçları düzgün taranmış, yüzleri ve başları açık olur.
Boyalı saç, rasta yapılmış saç, bağlanmış, örgü yapılmış, bir bölümü veya tamamı kazıtılmış saç vs. okula uygun değildir.

Herhangi bir nedenle okula tıraşsız gelen öğrenci, sabah derse girmeden önce nöbetçi öğretmene veya müdür yardımcısına giderek durumunu bildirir, destek ister ve dersine hazır girer. Öğrencinin sabah 09:00 dan sonra bir idareci veya öğretmen tarafından görülmesi durumunda ise, öğrenci hemen ilk teneffüste tıraş olur; durumun tekrarında okulun hemen yanındaki berbere gönderilir, bu durum müdür yardımcısı tarafından kayda geçirilir ve veli kısa mesaj ile bilgilendirilir. Öğrencinin bu prosedürü bilerek uzatması durumunda öğrenci yarım gün devamsız sayılır.

b) Kız Öğrenciler:

 Açıklama: - KAL logolu siyah kot pantolon (Pantolon paçaları bileğe kadar uzanır.) veya siyah etek

Açıklama: - Kısa kollu okul armalı beyaz lakost

Açıklama: - KAL armalı siyah hırka veya  sweatshirt ve/veya siyah kapüşonlu kalın sweatshirt.

Açıklama: - Üniformaya uygun renk ve desende çoraplar giyilmelidir.

Açıklama: - Koyu ve tek renkli, kapalı topuksuz ayakkabı veya bot (İstenirse, kasım ayından mart sonuna kadar düz, tek renk deri çizme) giyerler. Beyaz spor ayakkabı kabul edilmektedir.

Boyalı saç, rasta yapılmış saç, bir bölümü veya tamamı kazıtılmış saç vs. okula uygun değildir.
Makyaj ve renkli oje okula uygun değildir. Herhangi bir nedenle okula uygun olmayan bir tarzda gelen öğrenci, sabah derse girmeden önce nöbetçi öğretmene veya müdür yardımcısına giderek durumunu bildirir, destek ister ve dersine hazır girer.

Saçların düzgün taranmış, yüzün ve başın açık olması beklenir.

Öğrencinin sabah 09:00' dan sonra bu kurallara uygun olmayan şekilde bir idareci veya öğretmen tarafından görülmesi durumunda ise, öğrenci hemen ilk teneffüste derse hazır duruma gelir, bu durum müdür yardımcısı tarafından kayda geçirilir ve veli kısa mesaj ile bilgilendirilir. Öğrencinin bu prosedürü bilerek uzatması durumunda öğrenci yarım gün devamsız sayılır.

Yukarıda belirtilen kurallardan herhangi birine uyulmadığında ve düzeltilmesi istendiğinde öğrenci sözlü olarak uyarı almış demektir. Durumun tekrarında öğrenciye yazılı uyarı verilir.
Yazılı uyarıya rağmen bu konudaki uyarıları dikkate almayan öğrencinin durumu Ödül ve Disiplin Kurulunca değerlendirilir.

IV-Davranışlar 
Her öğrenci kendi hak ve özgürlükleri çerçevesinde tüm davranışlarından sorumludur.
Bu iç yönetmeliğe temel olan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği Onuncu Kısım Öğrenci Davranışları, Ödül ve Disipline İlişkin Hükümler bölümünün de okunması önerilir.
Medyatek ve Spor Kompleksi kullanım kuralları ile Bilişim İç Yönetmeliği ayrıca yayınlanmıştır.

1-Okul alanların kullanımı
a) Çevre bilinci yüksek öğrenciler yetiştirirken öncelikle yakın çevremize önem vermemiz gerekir.
Sınıflar, kantin, tuvaletler vb. düzenli olarak personel tarafından temizlenir. Ancak ortak alanların, kişisel dolapların düzeni ve temiz tutulması öncelikle öğrencilerin sorumluluğundadır.
Sınıf içinde ilgili derste kullanılmayan eşyaların sıranın içinde ya da öğrencinin çantasında bulunması gerekir. Yerler ya da ortak alanlar kişisel eşyaların konması için uygun değildir.

b) Pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri 4. ders saatinde, öğle teneffüsü yaparlar. Cuma günleri 5. Ders saatinden sonra öğle teneffüsü yaparlar.

Öğle teneffüsünde ders çalışmak isteyen öğrenciler nöbetçi öğretmene haber vererek okul kütüphanesi, speaking cafe yi kullanabilirler. Müzik etkinlikleri için müzik durağını ve spor faaliyetleri için okul bahçesini kullanabilirler.

Okulun ana girişi öğrencilerin oturma alanı değildir, okula ziyarete ve öğrenci durumunu sormaya gelen velilerimize aittir.

d) 11.sınıf öğrencileri sırayla nöbetçi öğrenci olarak görevli olup, nöbetçi öğretmene ve idareye her konuda yardımcı olmakla sorumludurlar. Öğrenciler nöbetçi öğretmen ve öğrencilerin uyarılarını dikkate alırlar.

2-Akademik dürüstlük ve bilişim

a) Okul kütüphanesinin etkin kullanımı ve alınan kitapların/filmlerin zamanında iadesi de önemlidir.

b) Öğrenciler cep telefonu, video kamera ve benzeri elektronik aletleri -kantin, bahçe, kütüphane dâhil- okul içinde kullanamazlar. Telefon etmek isteyen öğrenci müdür yardımcılarının veya okul rehber öğretmenlerinin izniyle okulun telefonlarını kullanırlar. Telefonlar sabah birinci zilde uçak moduna alınır veya kapatılır, idareci odasında bu amaçla oluşturulmuş dolaba konur; ardından dolap sınıf başkanı tarafından kilitlenir. Birinci derste geç kalan öğrenci sınıfa girdiğinde telefonunu öğretmen masasının üzerine bırakır, birinci ders sonunda bu telefon(lar) da dolaba konulduktan sonra anahtar sınıf başkanı tarafından ilgili müdür yardımcısına teslim edilir.
Son dersin son iki dakikasında sınıf başkanı yeniden anahtarı alır ve çıkış sırasında arkadaşlarının telefonlarını aldıklarını son saat öğretmeniyle birlikte kontrol eder.
Cuma günü bayrak töreni sınıflarda olduğunda bayrak töreninden sonra dolap açılır, bahçede olduğunda öğrenciler telefonlarını alarak bahçeye inerler ancak tören sonuna kadar açmazlar.
Gün içinde spor turnuvası, konferans vs. etkinlik için okul dışına çıkacak öğrenciler okula dönmeyeceklerse telefonlarını müdür yardımcılarının aracılığıyla dolaplardan alırlar.
Cep telefonu veya benzeri aletler izinsiz olarak fotoğraf ve/veya video çekme amacıyla kullanılamaz. Özel günlerde fotoğraf makinelerinin, video kameraların vb. aletlerin kullanımı müdür yardımcısının iznine bağlıdır.
Öğrenci bu araçlardan birini kullanırken görüldüğünde söz konusu araç alınır ve bir hafta  sonra veliye imza karşılığı teslim edilir. Aynı öğrencinin yeniden herhangi bir elektronik aletle görülmesi durumunda ise iade bir ay sonunda yapılır.
Cep telefonlarının eğitim aracı olarak kullanılması söz konusu olduğunda ilgili öğretmen müdür yardımcısını bilgilendirir. Ardından cep telefonları yeniden dolaba konur.

c) Sınıftaki tüm bilişim aygıtları, akıllı tahtalar öğretmenlerin gözetiminde sadece ders amaçlı kullanılır. Sınıflardaki çoklu elektrik prizleri derslerde kullanılan bilişim aygıtlarını şarj etmek içindir. Cep telefonlarının sınıfta şarj edilmesi uygun değildir.

d) Disiplin Yönetmeliği hükümleri uyarınca okul bilgisayarlarından ve kişisel bilgisayarlardan uygun olmayan sitelere girilmesi, bu bilgisayarların eğitim amacı dışında kullanılması, okul bilgisayarlarına program ya da dosya yüklenmesi kesinlikle yasaktır.

3-Spor etkinlikleri

a) Şehir dışında gerçekleşen spor turnuvası, dostluk maçı vb. etkinlikler öncesinde, okul tarafından bir yazı ile mutlaka velinin izni alınır. Şehir içi turnuvalar için spor takımlarında olan öğrencilerin velilerinden öğretim yılı başında genel bir izin alınır ve her maç için bilgilendirme yapılır.

b) Öğrencinin bireysel olarak katıldığı kulüplere bağlı spor yarışmaları için gereken izinlerde okul idaresiyle önceden görüşülmesi esastır.

c) İlçe, İl ve Türkiye çapında gerçekleşen MEB tarafından organize edilen turnuvalara takım olarak katılmaya karar verildiğinde, işlemler okul tarafından planlanır ve okuldan mutlaka öğretmen görevlendirilir. Bireysel branşlarda sorumluluk aile, antrenör ve okul arasında paylaşılır.

d) Sağlık sorunları nedeniyle öğrencinin Beden Eğitimi dersinden bir süreliğine ya da yıl boyu raporlu olması gerektiğinde, rapor tam teşekküllü hastaneden alınmalıdır. Raporlu öğrenci derse hazır gelir, yıl sonu notu dersle bağlantılı yaptığı çalışmalara ve ödevlere göre verilir. Sağlık sorunu önceden biliniyorsa rapor dönem başlamadan alınmalıdır, geçmişe dönük rapor kabul edilmez.

e) Belli dönemlerde bahçede veya spor salonlarında gerçekleşen sınıflarlar arası karşılaşma ve turnuvalarda mutlaka görevli Beden Eğitimi Öğretmeni bulunur; maçlar birinci zilde tamamlanır.

4-Servis Kullanımı

Okula gelmek için okul servislerini kullanan öğrencilerimiz:

1. Servis aracını bekletmezler. "Servis bekletilmez servis beklenir" ilkesine uyulur.
2. Araç içinde sürücünün dikkatini dağıtacak davranışlarda bulunmazlar, konuşmalar yapmazlar.
3. Araç içinde ayakta durmazlar, araç kapılarını açmazlar ve pencerelerden dışarı sarkmazlar.
4. Ulaşım sırasında küfür ve argo içeren sözler kullanmazlar. Davranışlarında genel görgü kurallarına uyarlar.
5. Ulaşımlarını kayıtlı oldukları servisle yaparlar. Velilerinin ve okul idaresinin bilgisi dışında farklı servis kullanmazlar.
6. Kayıtlı oldukları servis dışında bir servisle ulaşım yapmak isteyen öğrencilerin konuyla ilgili veli dilekçelerini okul müdürlüğüne onaylatmaları zorunludur.

5-Genel

a) Okul saatlerinden sonra okulda kalarak öğretmen gözetimi dışında çalışma yapacak öğrenciler müdür yardımcılarını bilgilendirmek zorundadırlar.

b) Okul eşyasına bilerek zarar veren öğrenciye Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Zarar öğrenci tarafından ödenir.
Öğrenciler yanlarında getirdikleri tüm eşyalardan kendileri sorumludur. Okulun içinde bisiklet park alanı bulunmamaktadır.

c) Okuldaki tüm etkinlikler, eğlenceler okul idaresinin izniyle yapılır. Öğrenciler okulun farklı alanlarına (sınıf, bahçe vb.) önceden izin almaksızın hiçbir afiş vb. asamazlar, izin aldıkları etkinliğin kapsamının dışına çıkamazlar. Bu etkinlikler okul malına ve/veya okul öğrencilerine zarar verir bir nitelik içerirse ya da etkinlik sırasında Disiplin Yönetmeliğine aykırı bir durum gerçekleşirse söz konusu öğrenciler için Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

d) KAL eğitimlerini tamamlayan öğrencilerimizin kutlamalarını okul yönetiminin onayı ile sürdürmeleri kurumsal bir sorumluluk olup insana, çevreye ve okul eşyalarının korunmasına yönelik okul ilke ve temel düşünceleri ile bağıntılıdır.
Bu nedenle birlikte olunacak mezuniyet eğlencelerinde öğretmenlere, personele, diğer seviyelerden öğrencilere karşı saygılı olunmalı; bu eğlencelerde havai fişek, renkli toz, yağlı boya, sıvı ya da amaçları dışında besin ürünleri vb. hiçbir şekilde kullanılmamalıdır. Kutlama sadece kurum içerisinde yapılır.
Yönetimle birlikte belirlenen çerçeveden çıkılması ve yönergelere uyulmaması hâlinde, diploma töreninin sadece idari bir formaliteye indirgeneceği bilinmelidir.

e) Okul öğrencileri, okulun adını kullanarak okulun izni olmadan gezi, etkinlik vs. düzenleyemez. Veli bilgilendirilmeden okul tarafından şehir içi/şehir dışı gezi düzenlenmez. Velinin yazılı izni olmadan öğrenci hiçbir geziye katılamaz.

f) Okul gezileri eğitsel amaçlı olup öğrenciler bu geziler sırasındaki tüm tutum ve davranışlarından sorumludur.

g) Öğrencilerin etkinlikler sırasında çekilen toplu ve bireysel fotoğraflarının internet sitesinde yayınlanması ile ilgili izin öğrencinin okula başladığı ilk yıl alınır. Bu konuda bir görüş değişikliği olduğunda veli görüşünü yazılı olarak idareye bildirir.

h) Sigara, alkol vs. gibi zararlı maddeleri okul içinde ve çevresinde bulundurmak ve kullanmak yasaktır. Bu davranışlar görüldüğünde Disiplin Kurulunda değerlendirilir.

i)Okulun Acil Durum Yönetim Planının öğrenci tarafından bilinmesi, kritik bir durumda ciddiyetle harfiyen uygulanması gereklidir.

j) Öğrencinin, okulda yaptığı etkinlikler e-okul sisteminde sosyal etkinlikler modülüne işlenir. 
Öğrencinin Kaymakamlık/Valilik onaylı okul dışı bireysel etkinliklerinin e-okul sosyal etkinlikler modülüne kaydı için, etkinliğin yapıldığı kurum / kuruluş tarafından "Sosyal Etkinlik Alan ve Kategorileri Çizelgesi"nin doldurulup ilgili kurum tarafından imzalanıp, onaylandıktan sonra ilgili müdür yardımcısına teslim edilmesi gereklidir.

k)Öğrencilerimiz, okul saatleri içinde (öğle teneffüsü dâhil) okul dışına çıkamaz, evi yakın olanlar veli izniyle çıkabilir,okula yemek getirtemez veya satıcı çağıramazlar. Okul önüne sivil şahısları getiren ve onların olay çıkarmasına ortam hazırlayan öğrencinin derhal okulla ilişkisi kesilir. Sorumlu öğrenci hakkında idari ve adli işlem yapılır.

l. Okula yanıcı, kesici , patlayıcı vb. aletler getirmek veya bu tür aletleri yanında bulundurmak suç ve  yasaktır.
m. Okula yasaklanmış yayınlar ile bu niteliklere sahip CD, disket vb. araçlar getirmek veya bunları yanında bulundurmak yasaktır.
n. Okul panolarına asılacak her türlü materyal, duyuru, ilan vb. gibi yayınlar Okul Müdürlüğü tarafından imzalanıp mühürlenmiş olmalıdır. Hiçbir öğrenci, yönetimin onaylamadığı bir yazıyı yada afişi panolara asamaz.
o. Okul tarafından düzenlenmemiş hiçbir etkinliğin Okul Müdürünün izni olmadan okulda reklamı yapılamaz ve biletleri satılamaz.
ö. Okulda, kantinde, kafeteryada, okul bahçesinde/çevresinde sigara kesinlikle içilemez.
p. Öğrenciler rehberlik servisine gitmek için genellikle teneffüsleri ve rehberlik saatlerini kullanırlar. Zorunlu durumlarda, ders saatleri içinde rehberlik servisine gidebilmek için sırasıyla,
- Rehberlik servisinden randevu ve izin kağıdı alır,
- İzin kağıdını ders öğretmenine imzalatarak onayını alır,
- İzin kağıdını müdür yardımcısına imzalatır,
- İzin kağıdını öğretmenine teslim eder ve rehberlik servisine gider.

r. Elektrik panolarıyla ilgili herhangi bir işlem yapmazlar.
s. Çalışma alanlarını düzenli ve temiz bırakırlar.
ş. Öğretmenin onayını almadan uygulama eğitimine başlamazlar

t) Adres, telefon, elektronik posta ile ilgili değişikliklerin okul idaresine duyurulması önemli ve zorunludur. E-okuldan matbu olarak gönderilen evraklar Mernis sisteminde kayıtlı ikamet adresinize gönderilmektedir. Resmî kayıtlar ile okul kayıtları arasındaki tutarlılık velinin sorumluluğundadır.
u)Okuldan elektronik posta ve sms ile veli ve öğrenciye gönderilen duyuruların okunması ve gereğinin zamanında yapılması kişilerin sorumluluğundadır.

Kartepe Anadolu Lisesi öğrencisi bu kuralları bilmek ve kurallara uymak ile yükümlüdür.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.05.2013 - Güncelleme: 11.12.2019 01:30 - Görüntülenme: 4036
  Beğen | 6  kişi beğendi